Yagli tohumlar B grubu vitaminler, mineraller, iyi lif ve protein kaynagidir.
Yaglarin çogu tekli doymamis yagin yani sira omega-6 ve omega-3 çoklu doymamis yagdir.
Yagli tohumlar ayrica magnezyum ve E vitamini gibi mineral ve vitaminleri içerir. E vitamin içerigi nedeniyle kalp koruyucu rol oynamaktadir.
Yagli tohumlar kalp rahatsizligi ve diyabet gibi bir çok kronik hastaliklarin riskini de azaltabilir.
Potasyum, magnezyum içerigi yüksek olmasi nedeniyle kan basinci kontrolüne yardimcidir.
Çinko minerali içerigi ile, büyüme gelismede, cilt sagliginda ve yaralarin iyilesmesinde rol alir.
Fosfor minerali içermesi nedeniyle kemik ve dis sagligi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Bakir minerali içermesi nedeniyle sinir sisteminin faaliyetlerinin düzenlenmesinde görevlidir.
Selenyum minerali içermesi nedeniyle hücresel zarari önlemeye yardimci olmaktadir.
Kuruyemislerde bulunan kolin ise hafiza ve kavrama yeteneginde önemli rol oynamaktadir.
Kuruyemislerde bulunan fitosterollerin kan kolesterol seviyesini düsürdügü bilinmektedir.
Diyet posasi suda çözünür ve çözünmez olmak üzere iki grup altinda toplanir. Genelde diyetle alinan posanin çogu çözünmez posadir.
Posa ya da lif, bitkisel besinlerin vücutta sindirilmeyen bölümleridir.
Meyve, sebze, yagli tohumlar ve yulaf kepeginde çözünür posa miktarinin, bugday kepeginde ise çözünmeyen lif içeriginin daha fazla oldugu bilinmektedir. Bu saglikli posa içerigi su çekici özelliginden dolayi mide içeriginin viskozitesini arttirarak midenin bosalmasini geciktirir.
Çözünmez Posa (Selüloz+ lignin), Kabizlik, divertikül ve kanserden korunmaya yardimcidir.
Çözünür Posa (pektin, gumlar, musilajlar, algal polisakkaritler), Serum kolesterolünün düsmesinde ve kan glukozunu düzenlemede yardimcidir.
Yagli tohumlar sindirim sisteminin çalismasi için gerekli olan posadan zengindirler. Su çekerek diskiyi yumusatir ve kabizligi önlemede yardimci olurlar.