Gündelik hayatta yasadigimiz kosusturmacalar gün içerisinde ögün atlanmasina neden olabiliyor. Diger bir inanista az yiyerek, ögün atlayarak ve ya tek ögün beslenerek zayiflayabilirim. Bu durum biz diyetisyenlerin onaylamadigi hatali bir beslenme düzenidir ayni zamanda fizyolojik olarakta bu dogru degildir.
Ögün atlandigi zaman metabolizmaniz yavaslar ve uzun süre açlik durumunda vücut depolamaya baslar bu durum kitliga karsi veya uzun süre açliga karsi kendini koruma mekanizmasidir.
Uzun süreli açliklar metabolizmanizi yavaslatmanin yaninda bir sonraki ögünde daha çok yemenize sebep oluyor. Bu da kan sekeri seviyelerinde artis ve diyabete davetiye çikartiyor. Yapilan çogu arastirma da 3 ana ögünde alinmasi gereken kalori miktarlarinin tek ögünde alinmasinin bir çok metabolik rahatsizliga yol açabilecegi gösterilmistir.
Metabolizmanizi hizlandirmak veya kilo vermek istiyorsaniz ögün sikliginizi arttirin.
Sabah kahvaltisini mutlaka yapin. Tam bugday ekmegine yapilmis beyaz peynirli sandviç veya bol yesillikli, haslanmis yumurtasi, beyaz peyniri olan kahvalti ile hem güne dinç baslamis hem de gün içerisinde kan sekerimizin dengede olmasinin temellerini atmis oluruz.
Kahvalti ve ögle yemegi arasinda mutlaka bir saglikli atistirmaniz olsun kuru meyve, süt, yogurt, badem/ceviz/findik gibi. Hem metabolizmamizi çalistirmis, hem yemege karnimiz tok gitmis oluruz.
Ögle ve aksam yemegi arasindaki süre oldukça uzun ve günün en hareketli saatleri diyebiliriz bu saatler de yapacagimiz dogru atistirmalar aksam yemegine kadar kan sekerimizi dengede tutacaktir. Aksam yemeginde masadaki yemege saldirmamiza ve yemekten sonraki sürekli atistirma istegini ortadan kaldiracaktir.
Aksam yemegini ise geç saatte yemek yerine biraz daha erken saatler de yiyerek ve yemekten sonraki atistirmalarimizi bitki çayi ve porsiyon kontrolü saglayarak meyve tercih ettigimiz de günü gayet mutlu, dengeli beslenmis ve metabolizmamizi yavaslatmadan kapatmis oluyoruz.