Küçük yastan beri tüketilmesi gerektigi ailelerimiz tarafindan desteklenen baligi birazda uzmanlardan dinleyin istedik.
Üç tarafi denizlerle çevrili olan ülkemizde balik tüketimi diger ülkelere oranla ne yazik ki üzücü bir sekilde az olmakla birlikte ülkemizde kisi basi yilda 6 kilogram civarinda balik tüketiyormusuz. Hafta da en az 2-3 kez tüketilmesi gereken balik protein, fosfor, selenyum, Omega-3, B grubu, A ve D vitaminlerince zengin bir besindir.
Her yas için önerdigimiz balik Omega-3 ve vücudumuzun üretemedigi çoklu doymamis yag asitleri, EPA(eikosapentonoik asit) ve DHA(dokosaheksaenoik asit) açisindan da iyi bir kaynak olmakla birlikte Omega-3 yag asitleri içerigi sayesinde kalp damar sagligi, kansere karsi koruyuculuk, zihin gelisimi ve çocuklarda büyüme konularinda önemi büyük bir ölçüdedir.
Balik çesitleri arasinda uskumru, somon, ton baligi, alabalik gibi yagli baliklar Omega-3 açisindan daha zengindir. Baliklarin protein ve yag içeriklerini karsilastirdigimizda degerleri asagidaki gibidir.
BALIK (100 gram)
Protein(g)
Yag(g)
Levrek
17,73
2,33
Ton Baligi
23,38
0,95
Somon
19,9
10,85
Alabalik
20,87
5,4
Uskumru
18,6
13,89
Vücuda Faydalari;
Omega-3 yag asitleri içerigi sayesinde LDL’yi düsürüp HDL’yi yükseltmesi kalp-damar rahatsizligi riskini azaltir.
Kansere karsi koruyucudur.
Omega-3 ve Omega-6 sayesinde beyin ve sinir sistemini güçlendirir.
Bagisiklik sistemini güçlendirir.
Kemik ve dis sagligi açisindan önemlidir.
Zeka gelisimini destekler.
Düzenli balik tüketimi alzheimer ve demans gibi hastaliklara yakalanma riskini azaltmaktadir.
Faydalarindan bu kadar bahsetmisken yararlanabilmek için dogru pisirme yöntemelerine, seçerken ve mevsiminde tüketmeye dikkat etmemiz gerekir.
Baligi satin alirken gözlerinin parlak, solungaçlarinin kirmizi-pembe, derisinin gergin ve etine bastirildiginda parmak izi hemen düzelmelidir.
Balik kizartma, kömürde ve izgarada pisirme ile besin degerini kaybeder bundan dolayi baligi bugulamaya da firinda pisirme yöntemini tercih edebiliriz.