Gluten Nedir ?
Gluten; bugday, çavdar, arpa, yulaf gibi tahillar ve bu tahillardan elde edilen ekmek, bira, makarna, bulgur gibi bir çok gidada bulunan dogal bir proteindir. Gluten proteini; hamurun kabarmasini saglar, bulundugu besinin raf ömrünü uzatir ve elde edilen ürünün kalitesine katkida bulunur.
"Gluten kilo aldiriyormus, benim komsum ekmegi kesti göbegi gitti."
Glutenden fakir beslenme popülaritesi son zamanlarda zayiflamaya yardimci oldugu iddasi ile yükselise geçmekte. Bu gerçegin bilinmesi gerekir ki glutenden fakir beslenmenin zayiflama üzerine hiçbir etkisi yoktur, sadece bu sekilde beslenen bireyler karbonhidrattan da fakir beslendikleri için zayiflayabilirler ve zayiflama nedenlerini glutene baglayabilirler. Komsuya degil bu konunun uzmanina kulak ver!
"Gluten Içermiyorsa Daha Sagliklidir." Yanlis!
Popüler gündem de bu aralar “Glutensiz Yiyecek Saglikli Yiyecek” akintisina sizlerde kapilip bu yanlis düsüncelerin derinliklerine dalmayin. Çünkü; glutensiz yiyeceklerin lezzetini korumak için yag ve seker eklemesi yapilabiliyor ve rafine glutensiz tahillardan üretilen ürünler de lif içerigi ve besleyici özellikleri oldukça azalmis oluyor. Yanii… Saglikli bireyler de herhangi bir gluten kisitlanmasina gidilmemelidir, sadece her zaman destekledigimiz gibi dengeli beslenmeliyiz ve ne yedigimizin farkina varmaliyiz!
Kimler Glutensiz Beslenmeli?
Normalde saglikli bir bireyde gluten bagirsaklarda sindirilebilir fakat Çölyak Hastaligi veya Gluten Intoleransi olan bireylerde gluten proteini sindirilmez ve bu bireylerde tek tedavi yöntemi glutensiz diyet tedavi yöntemidir.
Gluten Içermeyen Yiyecekler Nelerdir? Bu bilgi sadece Çölyak hastaligi olan ve Gluten intoleransi olan bireyler içindir.