Vejetaryen kelime anlamiyla et yemeyen demektir. Vejetaryen beslenme temelinde kirmizi et, kümes hayvanlari ve balik gibi hayvan etleri yerine tahillar, kuru baklagiller, soya, sebzeler, meyveler ve yagli tohumlar gibi bitkisel kaynakli besinlerin tüketilmesi gelmektedir.
Vegan, Et, tavuk, balik, yogurt, süt, yumurta tüketmeyenler,
Lakto vejetaryen süt içenler,
Ovo vejetaryen et tüketmeyip sadece yumurta tüketenler,
Semi vejetaryen kirmizi et tüketmeyip sadece beyaz et tüketenler,
Lakto-ovo-vejetaryen yumurta ve süt tüketenler bu gruplar içerisinde yer alir.
Insan vücudu yapi itibari ile bütün besin gruplarindan ihtiyaci ölçüsünde almak durumdadir yani vejetaryen gruplarin beslenmeye daha çok özen göstermesi gerekmektir.
Peki Neler Yapmaliyiz?
Herhangi bir protein eksikligi ile karsi karsiya kalmamak için bitkisel protein kaynaklarin gün içersinde ögünlerimize eklenmelidir.
Kurufasulye, mercimek, nohut, barbunya, soya fasulyesi vegan degilsek eger yogurt ile desteklenmelidir.
Yumurta tüketebiliyorsak her sabah kahvaltiya 1 yumurta kesinlikle eklenmelidir.
Veganlarda siklikla kalsiyum ve demir eksikligi ile karsilasilir. Sik sik sebzelerden, kuruyemislerden ve soya kullanilmaya özen gösterilmeli. Sebzeler çig olarak tercih etmekte fayda var vitamin ve mineral kaybini en aza indirip maksimum emilim saglamak için.
Yagli tohumlar yag içeriginden dolayi sinirli tüketimine özen gösterilmeli.
Her gun meyve tüketimi en az 3 porsiyon olacak sekilde ayarlanmalidir.
Çay ve kahve tüketimini sinirlandirilmali özellikle yemeklerden hemen sonra tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
B12 sik görülen eksikliklerdendir. Takviye alinarak B12 eksikliginin önüne geçilmelidir.
Su tüketimine özen gösterilmelidir posadan zengin beslenildigi için kabizlik problemi ile karsilasilabilir. En az 2,5 litre su tüketimine özen gösterilmeli.