Zayiflama sürecinde en çok karsilastigimiz ve beslenmenin büyük önem tasidigi Tiroid Hastaliklarinda beslenmeden bahsedelim.Metabolizmanin çalismasini kontrol eden ve yasamsal fonksiyonlar içn gerekli olan tiroid hormonu düzensiz salgilandiginda ciddi rahatsizliklara yol açabilmektedir.
Tiroid hormonu normal degerlerden daha fazla salgilanirsa metabolizma hizlanir ve hipertiroidi hastaligi gelisir.
Eger daha az salgilanirsa bu duruma da hipotiroidi denir, metabolizma hizi azalir, kabizlik, deri döküntüsü, saç dökülmesi, kilo artisi, asiri sinirlilik hali olusur.
Hastanin kan bulgularindaki T3, T4 ve TSH hormonlarinin ölçülmesi hastaligin seviyesi hakkinda bilgi verir.
Tiroid hastalari doktor kontrolünde uyguladiklari ilaç tedavisinin yani sira yasamlari boyunca beslenmelerine de dikkat etmek durumundadirlar. Tüketecekleri yiyeceklerin çesit ve miktari hormon seviyelerini etkileyebilmektedir.
Tiroid hastaliklarinda iyot önemli bir yere sahiptir. Vücuda alinan iyot tiroid bezlerinden hormon üretimini destekliyor.
Beslenme Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hipertiroidi hastalari iyotsuz tuz tercih etmelidir.
Hipotiroidi hastalari iyotlu tuz tercih etmelidir.
Hasimato (otoimmün bir hastaliktir) hastalari iyotsuz tuz tercih etmelidir.
Kompleks karbonhidrat, protein, saglikli yag asitleri, vitamin-mineral ve lif açisindan zengin ve dengeli bir beslenme düzeni planlanmali.
Proteinlerin yeteri kadar alinmasi tiroid bezinin iyi çalismasini saglar.
Basit karbonhidrat ve yüksek yagli yemeklerin yüksek miktarda tüketimi tiroid bezine zarar verir.
Sebze ve meyveler mevsiminde taze tüketin.
Haftanin 2 günü tavuk, hindi, yagsiz kirmizi et tüketimine özen gösterilmeli.
Haftanin 2 günü balik tüketimine özen gösterilmeli. (Doymamis yag asitlerinin özellikle “omega-3” yag asitlerinin tiroid fonksiyonlarini düzenligi bilinmektedir. Omega-3 takviye olarakta alinabilir.)
Haftanin 2 günü kurubaklagiller, tam tahilli ürünler tercih edilmeli.
E vitamininden zengin beslenme iyot emilimini vücutta arttirir.
E vitamini kaynaklari; ögütülmüs keten tohumu, kuru kayisi, badem, feslegen, ispanak, kivi, domates, mango, kuskonmaz, mantar.
Selenyum yetersizligi kanda T4 ve TSH degerlerini yükseltir ve T3 degerlerinin düsmesine sebep olur.
Se kaynaklari; tam tahillillar, balik, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdegi, karaciger.
Taurin tiroid hormonu üretimi için elzemdir.
Taurin kaynaklari; deniz ürünleri, yumurta sarisi, maydanoz, kayisi.
Çinko eksikliginde tiroid hormon metabolizmasi bozulur. T3 ve T4 hormonu azalir. T4 hormonunun T3 hormonuna dönüsümünü saglayan enzim azaldigi için çinko eksikliginde T3 hormon azligi meydana gelir.
Çinko kaynaklari; badem, ceviz, deniz ürünleri, tavuk, hindi, süt, yumurta,
Bu besin gruplarina günlük beslenme düzenimizde yer verebiliriz.
Tiroid hastaliklarinda tiroid fonksiyonlarinin çalisma düzenini etkileyen asagidaki guatrojenik besinlerden uzak durulmalidir.
Turp, lahana, brokoli, ispanak, çilek, soya fasulyesi, hardal, yer fistigi, karnabahar.
Bu besinler pisirildiginde guatrojenik etkisi azalir.)
Tiroid hastaliklarinda çikoladan uzak durulmalidir. Bakirdan zengindir fakat kadmiyum içerdigi için dikkatli tüketilmesi gerekir. Kadmiyum vücutta Se emilimini engeller vücuttan atilimini saglar.
Tiroid hastaliklarinda en fazla karsilasilan problem “ÖDEM” dir. Bunun için;
Bol tüketimine özen gösterilmeliyiz.
Hareket etmeliyiz.
Uygulanan ilaç protokolüne dikkat etmeliyiz.