Matcha japonya kültüründendir ve yeşil çay yapraklarının toz halidir. Yeşil çaydan çok daha etkili olan matcha çayının bu etkisindeki en büyük neden toz haline geldiği zaman elde ettiği çok daha yoğun formüldür. Aynı zamanda Japon Butistler’in meditasyondan önce konsantrasyonu güçlendirmek ve bedeni arındırmak için içtikleri çaydır.
Demleyerek içtiğimiz çaylardan farklı olarak Matcha toz olarak suyla karıştırılır.
Yüksek antioksidan ve epigallokateşingallat içeriği sayesinde kanserden korucu etkisi vardır.
Çaylar arasında en fazla L-Theanine içeren Matcha beyin fonksiyonlarının gelişimi için de oldukça önemli
Bir kupasında bir kupa kahveden az yaklaşık 30 mg kafein olan Matcha çayında içerdiği L-theanine sayesinde kafein emiliminin daha yavaş gerçekleşmesini sağlayarak kafeinin olumlu etkilerinin daha uzun zaman sürmesini sağlıyor.
Diğer bitki çayları gibi fazla tüketimi karaciğer yetersizliğine sebep olabilir. Bu nedenle günde 2-3 kupadan fazla tüketilmemelidir.
Peki kimler tüketmemeli;
•Ağır demir yetersizliği olan kişiler,
Reflü gibi bir sindirim sistemi sorunu olanlar,
•İshale yatkın olan kişiler,
•Gebe ve emziklilerin tüketmemesi gerekiyor. •Böbrek taşı veya yetersizliği olan kişiler için de Matcha çayı önerilmemektedir.