Ülkemizde her beş yetişkinden birinde görülen karaciğer yağlanması, ciddi bir sağlık problemi. Karaciğer yağlanması, karaciğerin çeşitli nedenlerle zedelenmeye karşı göstermiş olduğu bir tepkidir.
Karaciğer yağlanması her cinsiyette genellikle obezite ile birlikte rastlanan önemli bir sağlık problemidir.
Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve ilaçların vücutta işlem görebilmesini sağlamadan sorumlu olan organımızdır. Karaciğer yağlanması ise karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikmesi anlamına gelir.
Karaciğer yağlanması olan hastalarda genellikle kötü beslenme, şişmanlık ve hareketsiz yaşam tarzı vardır.
Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler;
İlk olarak yapılması gereken beslenme şeklini değiştirmek ve kilo vermek.
Alkol tüketilmemeli.
Enginar ve kereviz tüketimi arttırılabilir. Enginar A ve B vitaminlerinden zengindir. İdrar sökücü ve antioksidan özelliği bulunan enginar karaciğer hastalığının ilerlemesini önler ve aynı zamanda safranın kolay akışını sağlar.
Beyaz/esmer şeker, çikolata, bal, reçel, asitli içecekler gibi basit şekerli ve yüksek karbonhidratlı gıdalar tüketilmemeli. Basit şeker kan şekerinin hızlı yükselip düşmesine neden olur. Bunların yerine kompleks karbonhidratlar (tam buğday ekmeği, bulgur, karabuğday, vb.gibi) tercih edilmeli.
Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam gibi yiyeceklerden uzak durulmalı. Mevsim sebzesi ve meyve tüketimi arttırılmalı.
Kavrulmuş kuruyemişlerin aşırı tüketimi ve kızartmalardan uzak durulmalı.
Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterilmeli.
Haftanın 3 günü balık tüketimine özen gösterilmeli. (Omega-3 yağ asitleri ile ilgili yapılan bir çalışmada, karaciğer yağlanması hastalığının önlenmesinde önemli bir etkisinin olabileceğini gösteriyor.)