Ishal, diski sikliginin, miktarin ve hacimin artmasidir. Özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karistigi sularda, iyi ilaçlanmamis içme ve kullanma sularinda mikroplar uzun süre yasayarak, çogalir. Bu sularin içilmesi veya böyle sularla bulasiklarin yikanmasi pisirildikten sonra buzdolabina konmayi unutulmus yemeklerin, çig sebzelerle hazirlanmis salatalarin ve meyvelerin tüketilmesi sonucu ishal yapan mikroplar, agiz yoluyla alinarak barsaklara ulasir.
Ishal döneminde vücuttan asiri su ve elektrolit kaybi olur. Kiside deri tonusunda azalma, ani kilo kaybi, halsizlik, kansizlik, kalp ritm bozukluklari, böbrek yetmezligi, suur bozukluklari, karin agrisi, karinda burkulma, istahsizlik, iltihabi durumlarda bu bulgulara ek olarak ates ortaya çikar. Genel olarak mikrobik kaynakli ishaller için ilaç tedavisi gerekir. 24 saatten fazla süren ishallerde en yakin saglik merkezine basvurulmasi gerekir.
DIYET TEDAVISI
Kaybolan su ve elektrolit yerine konmasi gerekmektedir.
Bagirsaklarin çalisma hizini arttiran posali besinlerin tüketimi azaltilmalidir.
Çig sebze ve meyveler, kuru baklagiller, tam tahil ürünlerinden bu dönemde uzak durulmalidir.
Ayrica kuruyemisler, seker, çikolata, yagli yiyeceklerden (kizartmalar, mayonez, tereyag, kaymak vb) kaçinilmalidir. Bu dönemde kizartma yerine haslama ve firinda pisirme yöntemleri kullanilmalidir.
Yagsiz makarna ve pirinç pilavi, pirinç lapasi, yayla çorbasi, yagsiz beyaz peynir, yogurt, kabuksuz elma, muz, seftali, havuç, haslanmis patates, haslanmis yagsiz et ve tavuk, yagsiz izgara köfte yenilebilir.
Pismis de olsa sebze yemeklerini hastaliginiz geçene kadar tüketilmemesi gerekmektedir.
Diyetinizdeki seker ve sekerli yiyecek miktarinin azaltilmasi gerekmektedir.
Kuru kayisi, incir, erik barsak hareketlerini arttirir, asla tüketilmemelidir!!!
Tuzlu ayran, taze sikilmis meyve sulari, açik çay içilebilir.
En az 3 litre su içilmelidir.
Tam bugday/çavdar ekmegi yerine etimek veya beyaz ekmek tületilmelidir.
Ishal Döneminde Elektrolit Kaybini Dengelemek için ORS (Oral Rehidratasyon Sivisi ) kullanilabilir.
1 litre kaynatilmis sogutulmus su
1 çay kasigi tuz
1 çay kasigi karbonat
4 yemek kasigi toz seker Ekleyip tüketilebilir.