IBS Dünyadaki insanların% 7–21’ini etkiler ve Batı’da erkeklere göre kadınlarda üç kat daha yaygındır.IBS’nin kesin nedeni bilinmemekle birlikte şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishalin yanı sıra karın ağrısı veya rahatsızlığı ile karakterize kronik bir hastalıktır.
Sindirim enzimleri, enfeksiyonlar, beyin-bağırsak etkileşimleri, bakterilerin aşırı gelişmesi, besin duyarlılıkları, karbonhidrat malabsorpsiyonu ve bağırsak iltihabı gibi değişiklikler IBS nedenleri olarak sayılabilir.
IBS’nin dört alt tipi vardır :
IBS-D: baskın İshal
IBS-C: baskın Kabızlık
IBS-M: İshal ve kabızlık arasında gelgitler
IBS-U: Yukarıdaki kategorilerden birine uymayanlar
Probiyotikler ve IBS
IBS semptomları, bağırsak florasındaki bazı değişikliklerle ilişkilendirilmektedir.
IBS’li bağırsaklarda daha az miktarda Lactobacillus ve Bifidobacterium ve daha yüksek seviyelerde zararlı Streptococcus, E. coli ve Clostridium içerir.
Ayrıca, IBS semptomlarını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar bağırsakta yaşayan sağlıklı bakterilere zarar verebilir .
Bağırsak florasındaki değişiklikler, inflamasyonu artırır, bağırsakta gaz duyarlılığı artırır, bağışıklık fonksiyonunu azaltır ve sindirim motilitesini değiştirir.
Probiyotiklerin Görevi;
Hastalığa neden olan bakterilerin büyümesini inhibe etmek
Bağışıklık sisteminin bariyer işlevlerini geliştirmek
Bağırsak hareketlerini düzenlemek,
Bağırsak florasının dengelenmesi ile gaz üretiminin azaltılması
Bağırsakların gaz birikimine olan duyarlılığını azaltmak
Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli
Enerji ve besin öğeleri hastanın gereksinimine göre ayarlanmalı ve kişinin semptomlarına göre düzenlenmelidir.
Azar azar ve sık beslenmeye özen gösterilmeli.(Günde 5-6 öğün olacak şekilde )
Gece geç yemek yenmemelidir.
Yemekler yavaş çiğnenerek tüketilmeli.
Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek/içecek tüketilmemeli.
Su tüketimine özen gösterilmeli.
Kefir, ayran, yoğurt gibi probiyotik içeriği olan yiyecekler günlük beslenmeye eklenmeli.
Stresten uzak durulmalı.
En önemlisi düzenli uyku ve yaşam biçimi kazanılmalı.
Uzak durulması gereken yiyecek/içecekler;
Lahana , turp vb gaz yapan yiyecekler
Karbonatlı içecekler, alkol, sigara
Acı olan baharatlardan uzak durulmalı
Çiğ sebze ve meyve
Süt ürünleri bazı bireylerde semptomları artırabilir.
Aşağıda bulunan bazı besinlerde semptomları artırıcı özellikte olabilir.
Tuzlanmış – tütsülenmiş etler, kabuklu deniz hayvanları
Sirke
Kahve,çay
Çikolata
Soğan
Mısır
Turunçgiller
Buğday, yulaf, çavdar