H.pylori, dünya üzerinde yaygın olan, sık rastlanan bir enfeksiyon etkenidir. Enfeksiyonun düşük sosyo- ekonomik düzey ve aile yapısı ile artış gösterdiği bilinmektedir.Klinik çalışmaların sonuçlarına göre, H.pylori gastritinin çocuklarda büyük ölçüde asemptomatik kalabileceği kabul edilmiştir. Klasik klinik tablo gastritis, tekrarlayan karın ağrısı ve nonülser dispepsidir.
Yapılan çalışmalarda obezite ve H.pylori ilişkilli olduğu düşünülmektedir. Normal ağırlıklı ve obez bireyler karşılaştırıldığında obez bireylerin %57.2 sıklığı, normal ağırlıktaki bireylerde %27 sıklığı görülmüş.
Tedavisinde Beslenme
Yapılan çalışamalarda enfeksiyonun gelişiminde veya ilerlemesinde bazı besinlerin ve besin ögelerinin koruyucu veya önleyici etki gösterdiği bildirilmektedir.
Antibiyotik tedavisinde prebiyotik ve probiyotik kullanımı tedavinin etkinliğini arttırmaktadır. Yapılan klinik çalışmalarda laktobasil suşlarla H.pylori çoğalmasının azaldığı kaydedilmiştir.
H.pylori de sıklıkla görülen emilim bozukları sonucu demir eksikliği anemisi veya B12 eksikliği ile karşı karşıya kalınabilir. Tedavi ile birlikte takviye yapılması tedavinin etkinliğini arttırmaktadır.
Tedavi sürecinde vitamin takviyesi özellikle C,E, beta-karoten’ den zengin beslenme antioksidan içeriği sayesinde koruyucu etki göstermektedir.
C vitamini kaynakları; Turunçgiller, domates, yeşil yapraklı sebzeler(brokoli,ıpanak vb.), patates
Beta-Karoten kaynakları; havuç, ıspanak, brokoli, kayısı, şeftali (H.pylori enfeksiyonu biyoyararlılığının azaldığı belirtilmiştir.)
E vitamini kaynakları; buğday, mısır, pirinç, pirinç, zeytinyağı, ceviz, badem, fındık, yer fıstığı, yeşil yapraklı sebzeler
Tuz tüketimi H.pylori tedavisinde etkinliği arttırmak için kısıtlanmalı.
Kahve H.pylori enfeksiyon riskini arttıracağı için tüketilmemeli.
İyi yıkanmamış çiğ meyve ve sebze H.pylori bulaşma riski artacağı için iyice yıkanmış olmasına özen gösterilmelidir.
Yeşil çay, mate çayı antioksidan ve kateşin içeriği sayesinde Anti-H.pylori özelliği vardır.
Sülforafan, brokoli gibi turpgilerde bulunan izotiyosinattır. Sülforafan içeriği zenginleştirilmiş beslenme H.pylori enfeksiyonudan korunmak için önemli olabileceği çalışmalarda belirtilmiştir.
Polifenoller, flavanoidler Anti-H.pylori aktivitesine sahiptir.
Polifenoller; kuş üzümü, böğürtlen, ahududu, çilek, erik, armut, kiraz, nar, üzüm, elma, portakal, brokoli, lahana, maydonoz, soğan
Flavanoidler; elma, çilek, üzüm, soğan, yeşil sebzeler
Qursetin, apigenin ve karoteoidler açısında zengin yosun, sarımsak özü, elma kabuğu polifenolleri içeren bitkisel ürünlerin Anti-H.pylori etkileye sahip olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.
Zencefil, tarçın, yaban mersininin de çalışmalarda Anti-H.pylori etkileri gösterilmiştir.
H.pylori tedavisinde beslenme daha çok taze meyve ve sebzelerden zengin, et, hayvansal yağ ve tuz açısında kısıtlı bir beslenme düzeni olmalıdır.