Gut hastaligi ürik asidin fazlaliligi ya ürik asidin yapim fazlaligindan, ya böbreklerden atiminin az olmasindan ya da vücutta ürik asit haline dönüsen pürinlerin bazi yiyeceklerle fazla miktarda alinmasindan kaynaklanir.
Kanda ürik asit fazlaligi eklemler etrafinda birikimlere yol açar. Biriken ürik asit eklemler içinde kristaller olusturur bu durum gut ataklarina neden olur.
Çok fazla alkol alimi, çok siki diyet ve açlik, bazi yiyeceklerin fazla yenmesi, operasyon geçirme, siddetli bir hastalik geçirme, asiri yorgunluk ve herhangi bir nedenle asiri derecede endiselenme, eklem travmasi, yaralanma, kemoterapi uygulanmasi ve diüretik ilaçlarin alinmasi.
Erkekler gut hastaligina yakalanma açisindan kadinlara göre daha fazla risk altindadirlar.
Beslenme Tedavisi Nasil Olmali?
1. Pürinden zengin besinler kisitlanir.
2. Günlük enerjinin %20- 25’ i yagdan saglanacak bir diyet düzenlenmelidir.
3. Ürat kristallerinin atilmasi için bol sivi önerilir.
4. Asiri miktarda alkollü içecek tüketilmesi vücutta ürik asit miktarinin artmasina neden olacaktir. Bu nedenle tüketilmemelidir.
5. Gutlu hastalarin çogu sisman kisiler oldugundan zayiflama diyeti önerilmektedir. Ancak hizli agirlik kaybi kan ürik asit düzeyini arttiracagi için akut ataklara neden olabilir. Bu nedenle uzun sürede zayiflama önerilir.
Yiyecek Grubu
Serbest Yiyecekler
Yasaklanan Yiyecekler
IÇECEKLER
Az yagli süt, yogurt, kahve, açik çay, ihlamur
Alkol, tam yagli süt-yogurt
ET, BALIK, SAKATAT, KÜMES HAYVANLARI
Az yagli dana eti, sigir eti, kuzu eti, tavuk, hindi, balik
(60 gr 2 köfte kadar)
Sakatatlar (karaciger, böbrek, dil, dalak, iskembe, bagirsak, beyin, kelle paça), av hayvan etleri ( kaz, ördek), ançüez, havyar, küçük baliklar
YUMURTA VE PEYNIR
Haslanmis yumurta, az yagli peynir
Kizartilmis yumurta, tam yagli peynir
TAHILLAR
Pirinç, makarna, unlu yiyecekler, eriste, bulgur
60 gram (8 yemek kasigi)
Yulaf, arpa, çavdar ve kepek unu ile yapilmis her türlü yiyecek, kraker, börek, pasta, çörek
KURUBAKLAGILLER
Kurufasulye, nohut, mercimek
SEBZELER
Ispanak 200 gram (4 yemek kasigi), Karnibahar 200 gram (8 yemek kasigi), Bezelye 60 gram (2 yemek kasigi), mantar ve kuskonmaz 50 gram, diger sebzeler istenildigi kadar
MEYVELER
Hepsi
Hiçbiri
ÇORBALAR
Az yagli süt- yogurt ve müsaade edilen sebzelerden yapilmis çorbalar
Et suyu ve et ilave edilmis çorbalar, bulyon
YAGLAR
Bitkisel sivi yaglar
Yagli et sulari, hayvansal kaynakli yaglar ( tereyag, kuyruk yagi, iç yagi), kati yaglar