Kafein merkezi sinir sistemine uyarı yapan ve emilimi ince bağırsakta gerçekelen bir maddedir. Günlük alım dozu açıldığında çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Gebeler de bu duruma daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Kafein plasentadan kolaylıkla geçebilir ve kafein metabolizması için gerekli olan P450 A2 enzimi fetüste bulunmadığı için uzun süre fetüsle kaldığı için risk faktörüdür.
Gebelikte kafeini vücuttan atmak normal bireylere göre 1.5-2 kat daha zordur. Günlük 200 mg’dan fazla alınması düşük riskini arttırır, anemiye neden olabilir ve düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında 200 mg’dan fazla tüketilen kafein düşük riskini arttırırken bebeğin kemik yoğunlu ve kalsiyum içeriğine de zarar veriyor.
Kafeinin bebekler üzerindeki etkisi ile ilgili yapılan çalışmalarda, bebeklerde yüksek düzeyde irritabilite olduğu ve bebeklerin kalp hızlarının yüksek olduğu gözlenmiştir. Başka bir çalışmada ise gebelik döneminde yüksek kafein tüketen annelerin bebekleri ani bebek ölümü sendromu gebelik döneminde kafein tüketimi olmayan annelerin bebeklerine göre ani bebek ölümü sendromu oldukça yüksek riskte oldukları gözlenmiş.
Gebelik düşünenler veya gebeler Amerikan Kadın Doğum Cemiyeti (ACOG)’nin önerisine göre günde maksimum 200 mg kafein tüketimini aşmamaya özen göstermelidir.
Kafein içeren gıdalar;
Filtre kahve 1 fincan : 135-200 mg
Espresso 1 fincan: 100 mg
Cappuccino 1 fincan: 100 mg
Hazır kahve 150 cc: 57 mg
Türk kahvesi 1 fincan: 57 mg
Dekafeine kahve 150 cc: 5 mg
Demleme çay 175 cc: 20 – 110 mg
Hazır çay 200 cc: 30 mg
Kola 1 Kutu: 30 – 56 mg
Diyet Kola 1 Kutu: 38 – 45 mg
Çikolata 60 gram: 10 – 50 mg