Filizlendirme Nedir?
Tohumlari suda bekletip, çimlenmeye baslamasi asamasina verilen isimdir. Bu islem sirasinda ortaya çikan filizler tüketilebilir. Filizlenmenin baslamasiyla tohum hizla su çekerek büyür besin degeri de bu sayede artmis oluyor.
Filizlendirmek için en çok kullanilan tohumlar; yonca, soya, mas fasulyesi, nohut, mercimek, bugday, kuru fasulye..
Faydalari Nelerdir?
Yaslanma ve hastaliklara sebep olan serbest radikallerin olusumunu önler.
Antioksidan kaynagi olmasi sayesinde kansere karsi, hastaliklara karsi koruyucudur.
Vücudumuzun toksinlerden arinmasini ve hücrelerimizin daha saglikli kalmasini sagliyor.
Vitamin ve mineral açisindan oldukça zengindir. Yapilan arastirmalar ile vitamin/mineral içeriklerinin zengin oldugu kanitlanmistir. Filizlendirme ile A, B, C ve E vitaminleri 20 daha artmaktadir.
Tohum yapida olustuklari için kaliteli protein ve lif açisindan zengindir.
Yüksek lif içerigi ile bagirsak floramiz için yararli olan bakterilerin sayisini ve türünü attirabilirsiniz.
Bagisiklik sistemimizin güçlenmesinde yardimci lizin aminoasidini filizlendirme islemi ile önemli derecede yükseltebiliriz.
Hücre yenilenmesini DNA ve RNA açisindan zenginlikleri ile saglar.
Filizlenmis besinde daha fazla enzim bulunuyor. Bu enzimler tükettigimiz besinlerin daha iyi sindirilmesini saglayarak maksimum yarar ile hücrelerimizi daha iyi bir sekilde beslenmesine yardimci olur.
Dikkat edilmesi gereken nokta ise; filizledirme islemi kontaminasyon riski içerdigi için zararli bakterilerin vücuda girmesine ve toksik etkiye sebep olabilir.
Hamileler, bagisiklik sistemi düsük olanlar, yaslilar, kronik hastaligi olanlar, emziren kadinlar tüketimine dikkat etmelidir. Pisirerek tüketebilirler.