Çocuk sahibi olmak isteyen bireyler gebelik öncesi beslenme düzeninizi degistirmek dogurganliginizi arttirabiliyor ve çocugunuz için temelden saglikli atmis oldugunuz adimlar ona saglikli bir yasam vaat ediyor.
Öncelikle stresten ve gerginlikten kendisini olabildigince uzak tutmaniz gerekiyor.
Beslenme de nelere dikkat etmeliyiz?
Obezite öyküsü olan bireylerde asiri yag hücreleri sperm ve yumurta kalitesini olumsuz etkiler. Obezitenin etkiledigi ve vücutta yag oraninin düsüklügü de infertiliteye sebep olabiliyor.
Beden kitle indeksi 20-24 arasinda olan kadinlarin infertilite yasama riskleri daha düsüktür.
Sok diyetlerden kaçinilmali.
Tek tip beslenmeyi öngören diyetlerden uzak durulmali.
Yiyeceklerinden içerisindeki antioksidanlar yumurta ve spermi serbest radikallerden korumaktadir.
Karbonhidratlar; Glisemik indeks degeri yüksek olan besinler ( hizli sindirilir, beyaz pirinç ve patates) kisitlandirilmali, Glisemik indesk degeri düsük (esmer pirinç, tam tahilli, tam bugday ekmegi) besinler diyete eklenmelidir.
Lif tüketimi arittirildiginda vücuda alinan fazla hormonun vücuttan uzaklastirilmasina ve kan sekeri dengesinin düzenlenmesini saglar.
Protein; Özellikle bitkisel kaynakli proteinler tercih edilmelidir. Çok fazla hayvansal kaynakli protein tercih eden bireylerde verimliligin azaldigi gözlemlenmistir.
Fazla kirmizi et doymus ve trans yag asit içerebileceginden dolayi çok sik tercih edilmemelidir.
Kurubaklagiller, findik-ceviz sert kabuklu tohum, yumurta
Yapilan arastirmalara göre daha az trans yag ve seker tüketimi olan, hayvansala oranla, bitkisel protein, lif ve demirden zengin beslenen, az yagli süt ürünlerine kiyasla tam yagli süt ürünleri tüketen bireylerde dogurganligin arttigi belirlenmistir.
Dogal olmayan süt ürünlerinde hormon ve antibiyotik içerebilir. Östrojen seviyelerinin yükselmesine sebep olarak infertilite görülebilir.
Polikistik Over Sendorumu ve Endometriozis gibi gebelik engelleyen rahatsizliklarda süt ürünlerine hassas sindirim sistemine sahip olan bireyler süt tüketiminden kaçinilmalidir.
Yaglar; Yaglari tamamen kisitlamak dogru degildir. Saglikli yag seçimi önemlidir. Trans yag asidi içeren paketli gida tüketimi azaltilmali. Çünkü bu yaglar yumurtalama döneminde verimi azaltir. Omega-3 (somon, uskumur, sardalya) yag asitleri tercih edilebilir.
Mevsim meyve ve sebzeleri; Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin besin degerleri yüksek oldugu için vitamin-mineral açisindan iyi bir kaynaktir.
Koruma amaci ile uygulanan herbisit ve pestisit gibi koruyucular dogurganligi azaltici etkilerinden dolayi dogal beslenmekte yarar var.
Beslenme düzenine en az 3 ay öncesinden beslenme önerileri dogrultusunda baslanmalidir.
B kompleks vitaminlerinden, magnezyum ve çinkodan zengin beslenilmelidir.
- Ceviz, kurubaklagiller, findik, yesil yaprakli sebzeler -magnezyum kaynaklari-
- Kirmizi et, kümes hayvanlari, kabuklu deniz ürünleri, findik ve süt ürünleri -çinko kaynaklari-
Demir depolarinin dolulugu önemlidir.(40-80mg arasi)
- Et, tavuk, balik-
- Bitkisel kaynaklari yesil yaprakli sebzeler, kurubaklagiller ve kuru meyveler-
Folik asitten zengin beslenilmelidir.
- Yesil yaprakli sebzeler, badem, findik, ceviz, yumurta, süt ve süt ürünleri
Kafein ve kahve tüketimi sinirlandirilmali.
Asitli içecek ve alkolden uzak durulmalidir.
Erkeklerin beslenmesi;
Çinko ve magnezyumdan zengin beslenmelidir.
Kafein, alkol, asitli içecek ve sigara tüketimi azaltilmalidir.
Yumurta tüketimine her gün beslenme düzeninde yer verilebilir. Yumurta B6 ve B5 vitaminlerinden zengindir strese karsi koruyucu hormon seviyesini düzenler.
Avokado B6 vitamininden zengindir. B6 vitamini serotonin hormonunun salgilanmasini uyarici E vitamininden zengindir. Buda testeron salgilanmasini arttirir.
Günlük tuz tüketimi maksimum 5 gramdir. Tuzun iyottan zengin ve düsük sodyumlu olmalidir.
Yapilan çalismalarda yüksek sodyumlu tuzlarin sperm yapisini bozdugu belirtilmistir.