Sokaktan alinan sütlerde, sütün içerisindeki bakteri, hayvandan süte geçen antibiyotik kalintisi ve zehirli maddeler gibi unsurlarin olup olmadigi bilinemez.
Hiçbir kontrolden geçmeden ve gerektigi sekilde korunmadan satilan sokak sütünün tüketilmesi saglik risklerini de beraberinde getirir.
Çig sütlerde, tasima sürecinde toplam bakteri yükü artar. Bu zararli mikroorganizmalarin uzaklastirilmasi amaciyla evlerde uzun süre kaynatilir ve bu yüzden vitamin-mineral kayiplari daha fazla olur.Bu nedenle, kaynatma isleminin neden oldugu besin kaybi açisindan ve süte katilan katki maddeleri açisindan sokak sütünün satin alinmasi önerilmemektedir.
Sokakta satilan süt, ev kosullarinda uygulanan kaynatma islemiyle barindirdigi zararli bakterilerden arindirilabilir ancak içinde bulunabilecek antibiyotik ve toksin yok edilemez.
Ayrica evde uygulanan isil islem, sütün içindeki B vitamini, C vitamini, folik asit gibi birçok önemli besin ögesinin, kaybina neden olur.
Pastörizasyon ve UHT teknolojileri tüm dünyada kullanilan, saglik otoriteleri tarafindan kabul edilmis en ileri teknolojilerdir.
Tüketimi önerilen bu sütler; saglik açisindan kullanilabilir ve hijyeniktir.