Kekik;
Antioksidan aktiviteye sahip flavonoidler (apigenin, naringenin, luteolin ve thymonin) içerir.
Bagisiklik sistemini destekler.
Enfeksiyonlari önlemeye yardimci olur.
Salmonella ve E.coli gibi bir çok bakteriye karsi önleyici özelligi ile iyi bir antibakteriyeldir.
Kimyon;
Akdeniz kökenli bir baharattir.
Sindirimi kolaylastirir. Gaz söktürücü ve sinirleri yatistirici etkisi vardir.
Antioksidan içerigi sayesinde kanserden koruyucudur.
Helicobacter pylori gelisimini önler. Yapilan çalismalarda mide ve akciger tümörünü engelledigi görülmüstür.
Kurubaklagil ve sebzelerle birlikte pisirilmesi sindirim sikintilarini rahatlatir.
Nane;
A, Riboflavin ve C vitaminleri , manganez, folat, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum mineralleri yönünden zengindir.
Antibakteriyel özelligine sahiptir.
Spazm , gaz giderici ve hazim kolaylastiricidir.
Bulantilara iyi gelir, limon ile birlikte kaynatilip tüketilebilir.
Yapilan çalismalarda pankreas, gögüs ve karaciger tümör gelisimini yavaslattigi görülmüstür.
Karabiber;
Manganez, K vitamini ve demir kaynagi olarak kabul edilir.
Içerisindeki piperin ile metabolizmayi hizlandirici etkisi vardir.
Ates düsürücü, idrar söktürücü, bagisiklik sistemi uyarici, antioksidan, sindirime yardimci etkisi vardir.
Gaz olusumunu azaltir.
Terlemeyi arttirir ve diüretik etkisi vardir.
Kirmizibiber;
Metabolizma hizlandirici etkisi vardir.
Antibakteriyeldir.
Bagisiklik sistemi destekleyicisidir.
Temel maddesi olan kapsaisin anti-tümör etkiye sahiptir.
Yapilan çalismalarda kolesterol düsürücü etkisi oldugu gösterilmistir.
Tarçin;
Kan sekeri üzerinde olumlu etkisi birçok arastirma ile kanitlanmistir.
Beyin aktivitesini arttirici etkisi vardir.
Iyi bir lif kaynagidir.
Soguk alginligi ve gripten koruyucu etkisi vardir.
Biberiye;
Hazimsizliga iyi gelir.
Antioksidan özellige sahiptir.
Antibakteriyel özelligi ile helicobacter pylori’ye karsi etkilidir.
Hafiza konsantrasyonunu arttirir.
Eklem ve kas agrilarinin azalmasina yardimci olur.
Zerdeçal;
Içerigindeki kurkumin antioksidan özellik göstererek kansere karsi koruyucu etki gösterir.
Kemoterapinin etkisini arttirdigi ve tedavinin yan etkilerini azalttigi kanitlanmistir.
Bagisiklik sistemini güçlendirir.
Lif ve antioksidan içeriginden dolayi LDL kolesterolü düsürücü etkisi vardir.
Hazmi kolaylastirir.
Kurkumin, eklem sorunlarina destek olarak antiinflamatuvar etki gösterir, agrilari azaltir.
Beta-karoten yönünden de zengin bir besin olan zerdeçal, karacigeri korur ve kurkumin sayesinde yag sentezini azaltarak zayiflamayi destekler.
Zencefil;
Bas dönmesi, mide bulantisi, kusma ve soguk terleme gibi gribe bagli tüm semptomlari azaltmaya yardimci olur.
Soguk alginligi ve grip sirasinda virüsün ve toksinlerin vücuttan atilmasina yardim eder.
Anti-inflamutuar etkisi vardir.
Hazimsizligin giderilmesini saglar.
Kakule;
Sindirime yardimcidir.
Hazimsizlik ve gaz olusumunu engeller.
Diüretik etkisi vardir. Böbrek hastaliklari ve safra taslari tedavisinde kullanilir.
Antioksidan etkisi ile bagisiklik güçlendiricidir.
Sumak;
HDL kolesterolü yükseltici, LDL kolesterolü düsürücü etkisi vardir.
Antimikrobiyal ve antioksidan etkisi vardir.
Hamsizliga iyi gelir.
Çörekotu;
Linoleik asit, oleik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakir, magnezyum kaynagidir.
A,B,C ve antioksidan içerigiyle bagisiklik sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
Çörekotu istahi kontrol altina alir.
Toksinlerin vücuttan atilmasina yardimci olur.
Karaciger hücrelerinde insülin duyarliligini arttirarak tip 2 diyabetin de önlenmesine yardimci oldugu çalismalarla gösterilmistir.