Ramazan Bayramini atlattik sirada Kurban Bayrami var. Tatil planlari yapildi tatil zamani yavas yavas basliyor. Otellerde açik büfeler cezbedici güzellikleriyle bizi çagiriyor.
Tatilde diyeti ya bozarsam olmasin diye bizden size bir kaç tüyo;
Mutlaka kahvalti yapin; bol yesilligi olan haslanmis yumurtasi, beyaz peyniri, zeytini, tam bugday ekmegi olan geleneksel kahvaltimizi yapabilmemiz açik büfelerde mümkün.
Kahvalti sonrasi en az 30 dakika hafif tempo yürüyüs iyi gelecektir.
Ara ögünleri atlamamaya özen gösterin, sabah kahvaltimizi geç yaptiysak eger ögle ile sabah arasi ara ögün yapilmayabilir, ikindi ara ögünümüzü muhakkak atlamamamiz gerekir tam bugday ekmegi ile yapilmis tost ve ayran tercih edilebilir veya bitki çayi, bitki çayi ile birlikte 5-6 adet badem findik veya tüketim sikligina dikkat edilerek ara ögününüzde 1 süt ve 1 porsiyon meyve hakkiniza göre 2 top dondurma tercih edebilirsiniz.
Ana yemeklerde porsiyon ölçüsüne dikkat edin; Orta boy servis tabaginizi alin ve göz ucuyla tabaginizi dört esit parçaya bölün.
Böylece sevdiginiz her seyden azar azar alma sansina sahip olursunuz. Dörtte bir kismina zeytinyagli sebze yemegi, dörtte bir kismina izgara tavuk, balik, köfte veya et sote yemegi, dörtte bir kismina yogurt, geri kalan kismina az yag eklenmis salata ve ögünün yanina 1 dilim çavdar, tam bugday ekmegi ekleyebilirsiniz.
Ana yemegin kalorisini az tutup kalan hakkinizi açik büfenin gözdesi tatlilardan yana kullanabilirsiniz. Tabi bunun serbetli degil sütlü tatli olmasina özen gösteriyoruz.
Yine ögün sonrasi en az 30 dakika fiziksel aktivite yapin.
Susuz kalmamaya dikkat edin, Yaz aylarinda özellikle havalarin sicak olmasiyla bozulan elektrolit dengesini saglamak adina su tüketimini arttirmaya özen gösterin.
Seker ve kalorisi yüksek olan meyve sularindan kaçiniyoruz.
Alkollü içeceklerden sarap, bira gibi kalorisi daha uygun olanlari seçebilirsiniz.
En az 2,5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin ve tansiyon rahatsizliginiz yoksa günde en az 2 sise maden suyu içebilirsiniz.